Eksem - Olika typer

Atopiskt eksem

Kallas också böjveckseksem eller barneksem.

Atopiskt eksem är ärftligt. De som har atopiskt eksem har en extra torr och ömtålig hud med nedsatt motståndskraft. Eksemen kommer redan när man är liten och uppträder oftast i knä- och armveck. Om man har haft den här typen av eksem löper man större risk att senare i livet få astma och hösnuva. Atopiker löper också tre gånger större risk än andra att få handeksem som vuxna.

Handeksem

Vanliga orsaker till handeksem är att huden blivit irriterad av för mycket våtarbete. En annan orsak är att man har haft mycket kontakt med allergiframkallande ämnen som t.ex. rengöringsmedel eller nickel. Det kan också bero på att man har haft atopiskt eksem (böjveckseksem, se ovan).
Dubbelt så många kvinnor som män får handeksem. Handeksem blir ofta kroniskt, dvs. det försvinner inte. Den som får handeksem av sitt arbete kan tvingas bli sjukskriven, byta arbetsplats eller kanske utbilda sig till ett helt annat yrke. Vissa yrken är speciellt utsatta, t.ex. frisörer, städare, köks- och restaurangpersonal samt vårdpersonal.

Kontakteksem

Kontakteksem innebär att man får eksem av vissa ämnen när de kommer i kontakt med huden. Här är några vanliga orsaker till kontakteksem:

Nickel

Man kan bli allergisk mot nickel om man har föremål som innehåller nickel direkt mot huden under en längre tid, t.ex. smycken, klockor, glasögon, knappar och spännen. Allergin kan också börja när man tar hål i öronen eller piercar sig. En del får nickelallergi på grund av att de ofta arbetar med verktyg, saxar, nycklar, mynt och annat som innehåller nickel.
Många som har nickelallergi utvecklar med tiden handeksem. Då kan det bli svårt att arbeta som vanligt, t.ex. om man arbetar som frisör eller på restaurang.

Parfym

Kontaktallergi mot parfymämnen är ett problem som ökar, både bland kvinnor och män. Parfymämnen används i till exempel smink, hudkrämer, tvål, schampo, tandkräm och tvättmedel. Förutom att man kan få eksem av parfym kan personer som har astma få problem med luftvägarna av parfymdoft.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel tillhör några av de starkast allergiframkallande ämnena. De finns i t.ex. kosmetika, flytande tvål och målarfärger.

Hur skyddar man sig?

Så här kan du skydda dig från eksem och lindra besvären om du redan fått eksem:

Eksem - Skydda och lindra

Tillbaka till förstasidan om eksem