Eksem - Skydda och lindra

Skydda

Den som är allergisk mot något visst ämne ska undvika direkt hudkontakt med produkter och föremål där ämnet förekommer. Den som har känslig hud eller eksem kan tänka på att vissa arbeten och yrken kan göra att eksemet blir värre.

Det är viktigt att skydda och vårda huden. Det kan man göra genom att undvika sånt som irriterar huden, inte bara på jobbet eller skolan, utan även hemma. Bra åtgärder är att välja oparfymerade produkter och att använda handskar. Det är ofta bäst att använda handskar av engångstyp och slänga dem efter varje arbetsmoment så att de inte blir smutsiga på insidan. Men arbete med handskar under långa perioder är också påfrestande för huden och därför ska man lufta händerna ofta.

Det är viktigt att smörja händerna regelbundet med mjukgörande kräm. Då återställs hudens fettlager och de vattenbindande ämnen som försvinner när man tvättar händerna. Krämen ska helst vara parfymfri.

Lindra

Om eksemet är rött och kliar behöver det oftast smörjas med kortisonkräm som finns att köpa på apoteket. Om behandlingen inte ger effekt ska man vända sig till närmaste vårdcentral, eftersom det kan behövas starkare krämer och en behandlingsplan. Klådan blir värre om man kliar på eksem.

Lagstiftning

Under senare år har förebyggande arbete mot allergier blivit bättre. Vi har t.ex. lagar inom EU som ska leda till att minska allergier. EU:s nickeldirektiv innebär bland annat att smycken, klockor och knappar inte ska avge(släppa ifrån sig) nickel. Vi har också ett kosmetikadirektiv som gör att tillverkarna av smink, tvål och schampo måste ange på förpackningen vad produkten innehåller.

Tillbaka till förstasidan om eksem