Frågor och svar

Hej! Jag har haft astma sen jag var liten. Kan jag jobba i ett fryslager?
Tack för din fråga. Kall luft kan framkalla astmabesvär ungefär på samma sätt som när man anstränger sig. Om du känner av din astma extra mycket när det är kallt, är det troligen inte bra för dig att jobba i fryslager.
 

Jag vill bli sjuksköterska. Jag har atopiskt eksem som kommer ibland, är det ett problem för jobbet?
Som du kanske läst i vår jobbguide om sjuksköterska, innebär arbetet bland annat kontakt med irriterande ämnen och många handtvättar. Det här kan göra att ditt eksem blir värre. Om du ändå vill satsa på yrket, så sikta gärna in dig på någon inriktning som är lite mindre påfrestande för huden. Mer om olika slags jobb för sjuksköterskor kan du läsa om hos Arbetsförmedlingen.
 

Jag har fått eksem på händerna, men jag är inte allergisk vad jag vet! Vad beror det på? I sommar har jag jobbat som städare.
Eksem behöver inte ha något med allergi att göra. Det kan till exempel vara så att rengöringsmedlet är irriterande och har gjort att det börjat klia. För att slippa eksemet bör du använda handskar när du jobbar och använda en hudkräm.
 

När jag var yngre så hade jag eksem i armvecken, men inte nu längre. Kan jag gå fordonsprogrammet på gymnasiet nästa år?
Eftersom du haft eksem som liten har du lättare än andra att få eksem när du utbildar dig eller på framtida jobb som fordonsmekaniker. Men alla får inte problem! Något som kan vara bra för dig är att prata med skolhälsovården eller studievägledare om vad du har tänkt välja. De vet mer om vilka risker och möjligheter som finns och på så sätt kan ni komma fram till hur du ska göra.
 

Jag vet inte om jag är inom någon riskzon eller inte, hur får jag reda på det?
Först kan du höra med dina föräldrar om du hade böjveckseksem när du var liten, eller om de själva har haft eller har eksem eller astma. Du kan också göra vårt snabbtest som vi har på förstasidan!