Badmästare

Risknivå för yrket

Simlärare, livräddare, gyminstruktör, receptionist, städare och massör är några roller som en badmästare kan ha. Något som är säkert är att du kommer i kontakt med många människor, att det finns simbassänger i närheten och vatten i överflöd. För vissa blir vattenkontakten för mycket för huden och eksem kan uppstå.

Vilka är riskerna?

Att vara badmästare är ett våtarbete för hela kroppen, även om du inte står i bassängen och lär ut simning hela dagarna. Vatten luckrar upp huden och gör den skör. I bassängerna finns det klor i vattnet, ett ämne som kan vara irriterande för huden. Är man känslig kan man få eksem på kroppen.

Badmästare kan ha många olika arbetsuppgifter, t.ex. att ge massage eller att hålla snyggt i lokalerna. Både rengöringsmedel och massageoljor kan vara allergiframkallande och irriterande för huden. Mer om detta kan du läsa i beskrivningarna av städare och massör.

Förebygg och undvik

För att hindra att huden blir för uttorkad av vattenkontakten är det bra att smörja in sig med hudkräm vid arbetsdagens slut eller oftare.

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) har du lättare än andra att få eksem av jobbet som badmästare. Det kan vara värt att tänka på innan du bestämmer dig för en framtid vid bassängkanten.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem i jobbet som badmästare bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.