Bagare

Risknivå för yrket

Bagaren ser till att vi kan köpa och äta goda bullar, kakor och matbröd. Att gilla nattarbete är bra eftersom bagerierna ofta är i gång som mest när de flesta andra ligger och sover. Förutom att få ont i magen av för mycket kaksmet finns det också andra risker. Mjölet som dammar kan orsaka och förvärra astma. Handtvättar, mjöl och kryddor irriterar huden och kan ge allergi och eksem.

Vilka är riskerna?

Bagaren kan bli överkänslig mot damm från t.ex. vetemjöl och rågmjöl. Då kan man få nästäppa, irriterade ögon, hosta och astma, även när man gått hem från bageriet.

Det är viktigt med hygien på ett bageri och därför tvättar bagaren ofta händerna, något som är påfrestande för huden. Vanliga kryddor som kanel och vanilj kan orsaka kontaktallergi. Har man otur kan man få handeksem. Om eksemen blir infekterade, blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.

Förebygg och undvik

För att skydda händerna är det bra att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster.

Något att tänka på är att om du har eller får allergi mot mjöldamm och/eller handeksem är det svårt att fortsätta jobba som bagare. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet.

Om du har astma eller har/har haft handeksem är det lätt att arbetet som bagare gör att besvären kommer tillbaka eller förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som bagare bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.