Barnskötare

Risknivå för yrket

Som barnskötare kan man få många kramar från små starka armar. För den som vill arbeta med barn är detta ett härligt yrke som ger mycket tillbaka. Men man tänker sällan på att det också kan vara påfrestande för huden. Bord, rumpor och näsor torkas av varje dag, och både små och stora händer ska tvättas.

Vilka är riskerna?

När man byter blöjor, tvättar sina egna och barnens händer, och hanterar mat och mellanmål om vartannat krävs en noggrann hygien. På vissa daghem ingår också städning i arbetsuppgifterna, med starka rengöringsmedel och kontakt med vatten. Den täta kontakten med fukt och vatten torkar ut huden och kan göra att den som är känslig lätt utvecklar handeksem.

Förebygg och undvik

Som barnskötare kan det vara svårt att helt undvika våtarbete, eftersom du sällan kan använda handskar eller låta bli att göra vissa arbetsuppgifter. Däremot kan du tänka på att skydda dig genom att smörja in händerna med parfymfri handkräm så att huden inte torkar ut. Om städning ingår i jobbet, använd skyddshandskar.

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli barnskötare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som barnskötare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.