Bartender

Risknivå för yrket

Bartendern blandar drinkar och serverar drycker till gästerna på restauranger, barer och pubar. Det är ofta en livlig och stressig miljö där man träffar många människor under ett arbetspass. Att bartendern ibland får rycka in som amatörpsykolog har många hört talas om, men att tobaksrök och citronklyftor kan ge problem i jobbet är nog inte lika känt.

Vilka är riskerna?

Som bartender kommer du ofta i kontakt med olika drycker, frukter och vatten när du serverar kunder och håller snyggt i baren. Våtarbete sliter på huden och kan orsaka handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar Även skal och juicer från olika frukter är hudirriterande och kan ge eksem på händerna.

Cigarettrök kan förekomma på till exempel utomhusserveringar och det kan vara mycket besvärande för dem som har astma.

Förebygg och undvik

Plasthandskar fungerar inte så bra i baren, men en oparfymerad handkräm är bra att ha i närheten. Att smörja in händerna på raster och före och efter arbetspasset är ett bra sätt att stärka huden och förebygga eksem.

Har du astma är det bäst om du kan arbeta i en rökfri miljö för att slippa besvär.

Om du har, eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem , böjveckseksem), bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli bartender. Arbetsuppgifterna gör att det är risk för att eksemet kommer tillbaka eller förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem i jobbet som bartender bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.