Billackerare

Risknivå för yrket

Vem gör de flammande eldstungorna på bilarna? Jo billackerare, som nog oftare arbetar på serviceverkstäder med diskretare uppgifter som att reparera skador i lacken och kanske byta färg på bilen. Tyvärr är det inte ett riskfritt jobb. Det kan finnas kemiska ämnen i luften som framkallar astma, och arbetsuppgifterna gör också att man kan råka ut för handeksem .

Vilka är riskerna?

Billacker och vissa material för att reparera skador innehåller isocyanater, kemiska ämnen som frigörs i luften när man lackar och slipar. Isocyanater är mycket irriterande och man kan t.ex. få nästäppa, irriterade ögon och svårt att andas, även när man kommit hem från jobbet. Om man arbetar med isocyanater riskerar man att utveckla svår astma och eksem.

Före själva lackeringen görs förarbete som att t.ex. våtslipa ytan och detta kan vara påfrestande för huden. Kontakteksem kan uppstå om man inte är försiktig. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Har man astma eller en annan lungsjukdom får man faktiskt inte börja med billackering eller något annat jobb där man isocyanater förekommer. En läkarundersökning görs i förväg.

Skyddsutrustning är väldigt viktigt när man arbetar med billacker och andra material som innehåller isocyanater. Friskluftsmask och skyddshandskar som inte släpper igenom isocyanater ska användas. Ta dessutom hand om huden genom att smörja in händerna med uppmjukande kräm före jobbet och på raster.

Har du haft astma eller eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli billackerare eftersom det är stor risk att utveckla astma i jobbet. Då får man inte fortsätta med samma arbetsuppgifter.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som billackerare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.