Bilmekaniker

Risknivå för yrket

Bilmekaniker är ett drömyrke för många. Att det kan vara obekvämt att stå och byta motor eller reparera avgassystem kan man lätt lista ut, men smutsen, oljan och starka rengöringsmedel gör också att många bilmekaniker får handeksem.

Vilka är riskerna?

En bilmekaniker kommer varje dag i kontakt med smuts, olja och lösningsmedel som skadar huden. Verktygen och många vassa kanter gör att huden nöts. För att få händerna rena används starka rengöringsmedel som också skadar. Kontakteksem kan lätt uppstå om man inte är försiktig. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Att jobba som bilmekaniker innebär hög risk för att få eksem, men det finns en del knep att använda för att skydda sig. Ta hand om huden genom att smörja in händerna med uppmjukande kräm före jobbet och på raster. Använd skyddshandskar så ofta det är möjligt. Tyvärr går det inte alltid att använda handskar som bilmekaniker.

Vissa jobb som bilmekaniker är farligare än andra. De största riskerna för eksem finns när det är smutsigt, oljigt och det inte går att använda skyddshandskar.

Om du har, eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli bilmekaniker.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som sjuksköterska bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.