Biomedicinsk analytiker

Risknivå för yrket

För den som hoppas på att vara omgiven av provrör, mikroskop och laboratorier lever detta jobb upp till förväntningarna. Som biomedicinsk analytiker analyserar man prover och ämnen på sjukhus, inom forskning och läkemedelsindustri. Mycket våtarbete och täta handskar gör att eksem kan uppstå, och att handskas med djur kan orsaka astma. Det finns ändå bra möjligheter att undvika problem.

Vilka är riskerna?

Som biomedicinsk analytiker är det labbarbete som gäller en stor del av dagen. Vissa typer av jobb kan innebära mycket våtarbete, med diskning, desinficering och annat som gör huden torr. Vissa får eksem av detta. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Täta handskar av plast eller latex används ofta, och om du måste använda dem en stor del av dagen kan detta också leda till eksem.

I vissa jobb i forskningslaboratorier ingår det att arbeta med försöksdjur. Har du astma kan hanteringen kan göra att astman förvärras. Har du anlag för allergi är det stor risk för att du blir allergisk mot försöksdjuren.

Förebygg och undvik

Ta hand om huden genom att smörja in händerna med uppmjukande kräm före jobbet och på raster.

Det finns flera olika vägar att välja på som biomedicinsk analytiker och vissa inriktningar är mindre riskabla än andra. Fysiologisk inriktning innebär t.ex. att med hjälp av teknisk utrustning testa hur kroppen fungerar för olika patienter. Genom att välja en sådan inriktning undviker man djurhantering och mycket av våtarbetet, saker som gör att man riskerar astma och eksem.

Om du har astma eller eksem, eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka på vilken inriktning som är bra för dig om du väljer att bli biomedicinsk analytiker.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som biomedicinsk analytiker bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.