Elektriker

Risknivå för yrket

Pirrar det i fingrarna vid tanken på att bli elektriker? De lyser upp många arbetsplatser när de installerar och reparerar allt från elnät till hissar och tvättmaskiner. Strömmen är dock inte det enda som är riskabelt i jobbet utan man kan också få eksem och astma. Men det går att minska risken för att drabbas.

Vilka är riskerna?

Huden på händerna nöts av att dra elledningar och att använda olika handverktyg. Lim som kan framkalla allergi används också i yrket.

Installationselektriker som arbetar på byggplatser eller med renoveringar omges ofta av ångor och byggdamm, vilket kan ge eller förvärra astma . Vissa får eksem när dammet fastnar på huden. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Det finns flera knep för att minska risken för astma eller eksem som elektriker. Det säkraste sättet är att välja ett arbetsområde där man sällan kommer i kontakt med t.ex. byggdamm. Att reparera och underhålla elektriska maskiner är uppgifter där man slipper de dammiga miljöer som t.ex. installationselektrikern ofta jobbar i. Dessutom är det bra att använda skyddshandskar så ofta det går.

Om du har astma eller eksem, eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem , böjveckseksem), bör du fundera på vilken inriktning du är intresserad av innan du väljer att bli elektriker.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom elektrikeryrket bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.