Florist

Risknivå för yrket

Lockar en framtid bland blommorna? Florister arbetar oftast i blomsterbutik där de säljer blommor och växter. Med sinne för färg och form gör de fina buketter och andra blomsterarrangemang, men har man otur blir jobbet ingen dans på rosor. Florister blöter ofta ned händerna, och det kan i sin tur ge handeksem. Blommor är vackra, men kan också ha starka dofter och framkalla allergi.

Vilka är riskerna?

Som florist blir du ofta blöt om händerna när du t.ex. byter vatten i vaser, snittar blommor och binder buketter. Det här är huden känslig för och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Vissa vanliga blommor kan ge allergiska reaktioner, t.ex. prästkrage, ringblomma, blåklint och krysantemum. En del växter har också starka dofter som kan göra det svårt att andas om man är känslig för detta.

Förebygg och undvik

Det finns flera risker i arbetet som florist, men också några knep för att skydda sig. Att använda plasthandskar när du byter vatten i vaserna är ett bra sätt. Att använda en handkräm när arbetsdagen är slut är skyddar också händerna.

Något att tänka på: om du har eller får handeksem är det svårt att fortsätta jobba som florist. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet.

Om du har eller har haft handeksem är det väldigt lätt att arbetet som florist gör att eksemet kommer tillbaka eller förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som florist bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.