Frisör

Risknivå för yrket

Att klippa sig i fingret är inte den största faran

Frisör är för många ett drömyrke. Men frisöryrket är tyvärr inte helt riskfritt. Det är inte de vassa saxarna som är den största faran, utan risken för handeksem eller allergier.

Vilka är riskerna?

En frisör kommer i kontakt med många produkter som kan vara allergiframkallande, till exempel hårfärger, permanentvätskor, blekmedel och schampo. Även kontakt med vatten och tvål kan framkalla olika former av eksem. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Det finns knep för att minska risken att drabbas av eksem. Det viktigaste, och kanske enklaste sättet, är att skydda huden genom att flera gånger om dagen smörja in händerna med uppmjukande kräm. Använd också tunna skyddshandskar så ofta det går. Tyvärr kan även gummi kan leda till eksem vid mycket hudkontakt.

Om du vet att du är allergisk mot ett visst ämne ska du naturligtvis undvika att arbeta med produkter som innehåller detta.

Om du har, eller har haft eksem, bör du tänka både en och två gånger innan du bestämmer dig för frisöryrket. Om du ändå bestämmer dig för att satsa på frisöryrket, ta reda på hur du kan skydda dig på bästa sätt.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom frisöryrket bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.