Hudterapeut

Risknivå för yrket

En hudterapeut får andra att må bra genom sina händer och sin kunskap om hud och kropp. Med känslighet och fingerfärdighet ger du behandlingar och lär ut hur dina kunder ska sköta sin hud. Ett intresse för människor och hälsa gör yrket intressant, men täta handtvättar kan ge dig eksem om du är känslig. För vissa kan även de väldoftande oljorna och krämerna bli påfrestande för luftvägarna.

Vilka är riskerna?

Som hudterapeut använder du krämer och oljor under behandlingarna. Det kan låta nyttigt, men händerna nöts när det blir för mycket av det goda. Täta handtvättar är nödvändigt eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Det här är huden känslig för och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Vissa doftande oljor och krämer kan irritera huden och orsaka kontakteksem. De kan också göra det svårt att andas.

Förebygg och undvik

Om du är känslig för starka dofter och ämnen kan du välja allergitestade och doftfria produkter när du ger massage och behandlar dina kunders hud.

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli hudterapeut, eftersom arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras. Får du handeksem är det svårt att fortsätta jobba som hudterapeut.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som hudterapeut bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.