Kallskänka

Risknivå för yrket

Som kallskänka skapar du kalla rätter och desserter– ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kallskänkor får eksem och allergi. Om du har haft problem med böjveckseksem tidigare är det bra att ta reda på vad jobbet innebär innan du väljer denna bana.

Vilka är riskerna?

Kallskänkor växlar mellan arbetsuppgifter och handskas med många olika livsmedel under arbetsdagen. Därför behöver de ofta tvätta händerna, något som torkar ut huden och gör den känslig för irriterande ämnen. Kött, fisk och andra livsmedel innehåller också ämnen som man kan bli allergisk mot. Har man otur kan man få handeksem som kliar. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

Förebygg och undvik

Som kallskänka är det svårt att undvika våta händer och starka ämnen i livsmedel. Det ingår i yrket. Handskar är ett sätt att skydda sig, men ibland är de i vägen. Att smörja in händerna med en oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster är ett bra sätt att skydda huden.

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig för både en och två gånger innan du bestämmer dig för att bli kallskänka. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka eller förvärra handeksemet. Det är inte helt ovanligt att kallskänkor tvingas byta yrke om de får problem med eksem.

Vill du veta mer?

Du som funderar på att bli kallskänka, men undrar över riskerna för allergi och eksem inom yrket, bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.