Kiropraktor

Risknivå för yrket

Den som har ont i ryggen eller nacken, ischias eller huvudvärk ofta, kan få hjälp av en kiropraktor. Med exakta handgrepp justerar och manipulerar kiropraktorn kroppens leder så att de hamnar rätt igen. Arbetet innebär mycket kroppskontakt.

Vilka är riskerna?

Att arbeta med händerna nöter på huden.  Täta handtvättar och användning av handsprit är också nödvändigt eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Om huden är känslig är det lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

För att skydda händerna är det bra att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster.

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem eller böjveckseksem), bör du fundera på riskerna innan du utbildar dig till kiropraktor, eftersom arbetsuppgifterna gör att du riskerar att förvärra eller få tillbaka eksemet.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som kiropraktor bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.