Kock

Risknivå för yrket

Som kock arbetar du skapande med kött, fisk och grönt – ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kockar får eksem eller allergi. Om du har haft problem med sånt tidigare kan det vara idé att tänka ett extra varv innan du väljer denna bana.

Vilka är riskerna?

En kock växlar mellan arbetsmoment och hanterar många olika livsmedel under en dag. Därför tvättar kockar ofta händerna, något som kan torka ut huden göra den känslig för irriterande ämnen. Kött, fisk och andra livsmedel innehåller dessutom ämnen som man kan bli allergisk mot. Har man otur kan man få handeksem som kliar.

Eksem blir ofta infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

Förebygg och undvik

Som kock är det svårt att undvika våta händer och starka livsmedel. Det ingår i yrket. Handskar är ett sätt att skydda sig mot det värsta, men i vissa situationer kan handskarna vara i vägen. Att smörja in händerna på raster och före och efter arbetsdagen är ett bra och enkelt sätt att skydda huden mot uttorkning och eksem.

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem , böjveckseksem), bör du tänka dig för både en och två gånger innan du bestämmer dig för att du blir kock. Det är inte helt ovanligt att kockar helt tvingas byta yrke om de får problem med eksem.

Vill du veta mer?

Du som funderar på att bli kock, men undrar över riskerna för allergi och eksem inom yrket, bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.