Konditor

Risknivå för yrket

Tårta på tårta

Kakor, tårtor och desserter är konditorns specialitet. Flinka fingrar och en konstnärlig ådra är bra att ha för att kunna göra både vackra och goda bakverk. En del konditorer får för mycket av det goda. Kladdig kaksmet och många handtvättar kan ge handeksem, och mjölet som dammar i lokalen kan orsaka och förvärra astma.

Vilka är riskerna?

Konditorn arbetar med händerna och godsakerna är ofta kladdiga och smetiga. Det är viktigt att tvätta händerna och diska redskapen ofta. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Om eksemet blir infekterat, blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.

Damm från exempelvis vetemjöl kan orsaka allergi. Då kan man få nästäppa, irriterade ögon, hosta eller astma

Förebygg och undvik

För att skydda händerna är det bra att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar också, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som konditor.

Något att tänka på är att om du får handeksem eller allergi mot mjöldamm är det svårt att fortsätta jobba som konditor.

Om du redan har astma eller handeksem, kan arbetet som konditor göra att besvären förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som konditor bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.