Lantbrukare

Risknivå för yrket

Att vara lantbrukare är fritt och omväxlande, men gården måste också skötas varje dag, året runt. Det är bra att kunna lite av varje, från bokföring till att hantera maskiner, ta hand om djur och skyffla hö. Många sysslor på bondgården kan tråkigt nog orsaka allergi, astma och eksem.

Vilka är riskerna?

Som lantbrukare riskerar du att utveckla allergi mot djuren, deras foder och damm i luften från hö och spannmål. Näsan börjar rinna, ögonen kliar och det blir svårare att andas. Hos grisarna finns svindamm som kan irritera ögon och andning och ge feber.

Mjölkbonden rengör ofta djur och mjölkmaskiner, ett våtarbete som är påfrestande för huden. Det mesta arbetet på gården görs med händerna. Huden nöts och det kan leda till handeksem.

Förebygg och undvik

Det är svårt att skydda sig från risken att bli allergisk mot djuren, eftersom de ingår i jobbet. Något att tänka på är att försöka ha bra ventilation där man arbetar. Om det är rent och snyggt blir det också svårare för mögel att utvecklas. Andningsskydd är bra när det är som dammigast och handskar kan skydda händerna från vätska och nötande verktyg.

Om du har astma och/eller är allergisk, är det svårt för dig att jobba som lantbrukare, eftersom du kommer i kontakt med ämnen som dina besvär blir värre av. Har du haft böjveckseksem (atopiskt eksem) som liten bör du också se upp eftersom du har lättare än andra att bli allergisk i jobbet som lantbrukare.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som lantbrukare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.