Målare

Risknivå för yrket

Att vara målare är ett omväxlande och rörligt jobb. Förutom att måla väggar inne och ute kan tapetsering, dekormålning och marmorering ingå i jobbet. Viktiga förberedelser som att ta ner gamla tapeter, spackla och slipa är också en del av arbetsuppgifterna. Vissa moment kan vara riskabla, men det finns bra sätt att skydda sig mot eksem och astma i jobbet.

Vilka är riskerna?

För att jobbet ska bli snyggt och hållbart är det viktigt med förarbete. Därför ägnar målare mycket tid åt att tvätta, spackla och slipa. Slipdamm från spackel torkar ut och irriterar huden. Dammet kan också irritera luftvägarna och vara problematiskt om man har astma.

Målare tvättar händerna, sina redskap och arbetsunderlaget, vilket är slitsamt för huden.

I färg och spackel finns konserveringsmedel som är allergiframkallande. Det kan göra att man får eksem som gör huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Det finns bra skyddsutrustning för målare, och om man tar för vana att använda den kan man undvika att få problem.

Handskar och långärmade arbetskläder är bra för att slippa få damm och färg på kroppen. För att undvika att andas in farliga gaser och damm finns andningsskydd och dammfilter att använda. Ta dessutom hand om huden genom att smörja in händerna med en uppmjukande kräm.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som målare bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.