Massör

Risknivå för yrket

Genom massage kan man få människor att må bra genom att mjuka upp spända muskler och förebygga och lindra värk. För massören är kunskap om hur kroppen är uppbyggd och fungerar viktigt, liksom att tycka om att jobba med människor. Händerna är arbetsredskapen och de är känsliga för både många tvättar och oljor.

Vilka är riskerna?

Att massera nöter på händernas hud, trots att oljor, krämer eller liniment används under behandlingarna. Täta handtvättar är nödvändigt eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Det är huden känslig för och man kan få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Lotion och liniment som används inom idrotten innehåller konserveringsmedel som kan orsaka kontaktallergi. Eteriska oljor med doft kan också orsaka kontaktallergi och dessutom ge hosta.

Förebygg och undvik

Det är bra att använda doftfria produkter när du ger massage.

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli massör, eftersom arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras. Får du handeksem är det svårt att fortsätta jobba som massör.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som massör bör kontakta skolsköterskan eller yrkesvägledaren på din skola.