Murare

Risknivå för yrket

Att vara murare kan vara ett tungt jobb, men resultatet syns tydligt och länge. Du murar väggar och skorstenar och ser till att husfasader får en putsning.  Ofta jobbar murare i arbetslag på byggen, ute och inne året om. Tunga lyft, kyla och damm kan göra jobbet besvärligt om du har astma.

Vilka är riskerna?

Att vara murare är ansträngande och du arbetar ibland utomhus i kyla. Har du astma kan jobbet göra att du får mer besvär. Dammet från murbruk och putsande är också irriterande för luftvägarna.

Murbruket är vått och arbetet nöter på händerna. Har du haft atopiskt eksem/böjveckseksem som liten, kan du få handeksem av detta. Då blir huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Det finns andningsskydd och dammfilter som kan skydda dig från att andas in irriterande damm. Torra rena handskar skyddar händerna mot murbruk och puts. Handeksem utvecklas lättare om huden är uttorkad, så smörj in händerna med uppmjukande kräm.

Om du har astma bör du tänka på att arbetet som murare kan göra att dina besvär blir värre.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi, astma och eksem inom jobbet som murare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.