Pizzabagare

Risknivå för yrket

Med händerna i maten

Klar på 10 minuter! Då gäller det att få snurr på degen om pizzan ska bli färdig. Det finns många goda fyllningar att välja på, men mjölet som dammar kan orsaka och förvärra astma för pizzabagaren. Dessutom kan blöta råvaror, disk och handtvättar irritera huden och göra att man får handeksem.

Vilka är riskerna?

Damm från degen kan framkalla allergi. Nästäppa, irriterade ögon, hosta och att det känns svårt att andas är då vanliga problem, som också kan dyka upp efter att man gått hem från jobbet. Allergin kan utvecklas till astma.

På många restauranger och pizzerior är rökning tillåten för gästerna, något som kan vara besvärligt för dig som har astma.

Att göra i ordning ingredienser till fyllningen ingår i jobbet och ibland också att diska och städa. De här arbetsuppgifterna innebär mycket vattenkontakt, något som gör huden skör. Har man otur kan man få handeksem. Eksem blir ofta infekterade, och då blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.

Förebygg och undvik

För att skydda händerna är det bra att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. När det är möjligt, t.ex. vid diskning är handskar också ett bra skydd.

Något att tänka på är att om du har eller får allergi mot mjöldamm och/eller handeksem är det svårt att fortsätta jobba som pizzabagare. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet.

Om du har astma eller har/har haft handeksem är det lätt att arbetet som pizzabagare gör att besvären kommer tillbaka eller förvärras. Det här gäller även dig som haft böjveckseksem som liten.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som pizzabagare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.