Plattsättare

Risknivå för yrket

En plattsättare behövs när det ska göras om i kök eller badrum. Att ha känsla för färg och form och vara noggrann är bra när du klär väggar och golv med kakel och klinker. Du förbereder med spackel som kan innehålla irriterande ämnen och skär till plattor med vassa redskap. Om du haft problem med handeksem tidigare kan det hända att det kommer tillbaka, för detta sliter på händerna.

Vilka är riskerna?

För att ytan ska bli snygg och hållbar är förarbetet viktigt. Väggar och golv spacklas och bestryks med material som ska hålla fukten borta innan kakel eller klinkerplattor sätts fast. Både fogmassa och sättbruk är frätande och irriterande. Spacklet innehåller konserveringsmedel som är allergiframkallande. Man får dessutom lätt småsår från skärverktyg och vassa kakelplattor. Är du känslig kan du få handeksem och huden blir då torr röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Om du aldrig haft eksem kan du undvika hudproblem genom att ta väl hand om dina händer. Tvätta noga bort spackel från huden och smörj in händerna med uppmjukande kräm. Handeksem utvecklas lättare om huden är uttorkad. Använd skyddshandskar när det är möjligt.

Andningsskydd och dammfilter kan skydda dig från att andas in irriterande damm från materialet du använder.

Om du hade böjveckseksem (atopiskt eksem) som liten eller har haft handeksem bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli plattsättare. Arbetsuppgifterna är påfrestande för huden och eksem kan komma tillbaka eller förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi, astma och eksem inom jobbet som plattsättare bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.