Slöjdlärare

Risknivå för yrket

Händig undervisning

Som slöjdlärare undervisar du elever i trä- och metallslöjd. Att lära ut hur man skapar med händerna och hur man använder sågen, svarven och hyveln är du expert på. Många smörknivar och fågelholkar kan det bli! I slöjdsalen finns inte bara snälla elever utan också en del sågspån, farliga maskiner och lösningsmedel. Det kan ge både astma och eksem om man har otur.

Vilka är riskerna?

I slöjdsalen finns ofta trädamm och ångor från lösningsmedel i luften, vilket kan ge eller förvärra astma om man är känslig. En del träslag är allergiframkallande och kan göra att man både får kontakteksem och astma. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar, och det blir svårt att andas. Huden på händerna nöts också av verktyg och arbetsmaterial.

Förebygg och undvik

Arbetsmiljön betyder mycket när det gäller risken för att få astma eller eksem som slöjdlärare, och bland slöjdsalar finns det både bra och dåliga exempel. I en bra slöjdsal är det välstädat, bra planerat och det finns luftsug vid arbetsbänkarna som gör att damm och ångor inte sprider sig.

För att skydda huden är det bra att använda en oparfymerad handkräm före och efter arbetsdagen. Man kan också använda skyddshandskar när det är möjligt.

Risken att få eksem eller astma i jobbet som slöjdlärare är större för dig som har haft astma eller eksem som liten (atopiskt eksem, böjveBöjveckseksemckseksem).

Vill du veta mer?

Har du frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som slöjdlärare, kan du kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.