Tandhygienist

Risknivå för yrket

Tandhygienisten ser till att det blir rent och snyggt i munnen. Att ge råd om hur man sköter sina tänder, ta prover, polera och ta bort tandsten hör till jobbet. Det är viktigt att vara ren om händerna när man har patienter, men handskar och många handtvättar kan ibland leda till eksem. 

Vilka är riskerna?

Tandhygienister arbetar med handskar på sig under en stor del av arbetsdagen och i längden blir det fuktigt och instängt för händerna. Många handtvättar varje dag är också påfrestande för huden och en del tandhygienister får handeksem . Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Skydda huden genom att ofta smörja in händerna med en uppmjukande kräm. Det är också bra att använda en mild tvål när man tvättar händerna. Om du har, eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem ), bör du ta reda på mer om riskerna innan du bestämmer dig för att bli tandhygienist.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om allergi, astma och eksem inom arbetet som tandhygienist bör kontakta skolhälsovården eller studie- och yrkesvägledaren på din skola.