Verkstadsmekaniker

Risknivå för yrket

Borra, fräsa, svarva och skruva, eller kanske programmera vid en dator? Som verkstadsmekaniker kan du vara med och tillverka alla möjliga slags produkter gjorda av metall. Det kan vara allt ifrån stora fordon till småsaker som dörrlås och muttrar.

Vilka är riskerna?

När man bearbetar metaller behövs skärvätska för att kyla och smörja materialet. I många arbetsuppgifter blir händerna blöta och det är slitsamt för huden. Skärvätska innehåller dessutom både oljor och konserveringsmedel som kan framkalla allergi.

Det finns också risk att bli allergisk mot olika metaller som krom, kobolt och nickel. Allergin orsakar eksem där huden kommer i kontakt med ämnet. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Förebygg och undvik

Ett bra sätt att förebygga problem med handeksem är att smörja in händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet. Handskar skyddar också, men de kan inte användas i alla arbetsmoment.

Det kommer fler och fler automatiserade arbetsuppgifter som verkstadsmekaniker. Exempelvis kan man styra olika processer via dator. Denna typ av arbetsuppgifter är bra att sträva efter om du vill undvika att få problem med eksem.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som verkstadsmekaniker bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.