Veterinär

Risknivå för yrket

Veterinären är djurens läkare, som efter en lång utbildning kan hjälpa våra husdjur, allt från hästar till hamstrar beroende på var man jobbar. Att åka runt till bondgårdar, arbeta på djursjukhus, forska eller informera andra om djurhälsovård är olika inriktningar arbetet kan ha. En del veterinärer blir allergiska efter all närkontakt med djuren.

Vilka är riskerna?

Eftersom de flesta veterinärer arbetar med djur större delen av dagarna finns det risk att utveckla allergi mot t.ex. pälsdjur. Då kan man få svårt att andas, kliande ögon och rinnande näsa när man är i närheten av djuren.

Under utbildningen och som färdig veterinär utför man operationer, arbetar i laboratorium och mycket annat. Detta innebär mycket handtvätt och våtarbete, något som gör huden skör och man riskerar att få handeksem.

Förebygg och undvik

Det är svårt att skydda sig mot risken för allergi i arbetet som veterinär, eftersom djuren ingår i yrket. Något att tänka på är att försöka ha bra ventilation där man arbetar.

För att skydda huden och motverka eksem är det bra att använda handskar och att smörja in händerna med uppmjukande kräm flera gånger om dagen.

Om du har astma och/eller är allergisk mot djur är det svårt för dig att jobba som veterinär, eftersom du kommer i kontakt med sånt som dina besvär blir värre av. Har du haft böjveckseksem som liten bör du också se upp eftersom du har lättare än andra att bli allergisk i jobbet som veterinär.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som veterinär bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.