VVS-montör

Risknivå för yrket

Värme i huset, vatten i kranarna och en toalett som fungerar, det fixar VVS-montören.  Jobbar du som VVS-montör är du den som installerar och reparerar rör och ansluter till anläggningar för vatten, värme och avlopp. Svetsrök och fukt på jobbet kan vara besvärligt om du har astma eller eksem.

Vilka är riskerna?

VVS-montören arbetar med händerna och olika verktyg. Det kan vara både fuktigt, smutsigt och nötande för huden. Vissa får handeksem och då blir huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.

Arbetar du på en byggarbetsplats kan det vara mycket damm i luften. Svetsning är en vanlig arbetsuppgift, och röken kan vara besvärlig om du har astma. Ibland jobbar du i trånga utrymmen, där luften cirkulerar dåligt.

Förebygg och undvik

Det finns flera knep för att minska risken för eksem eller astma som VVS-montör. Använd skyddshandskar så ofta det går och andningsfilter när det är dammigt. Smörj också in händerna med en oparfymerad handkräm före och efter jobbet.

Om du har handeksem kan jobbet som VVS-montör göra att dina besvär förvärras.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för astma och eksem inom jobbet som VVS-montör bör kontakta skolhälsovården eller yrkesvägledaren på din skola.