Läkare

Att bli läkare kräver lång utbildning och intresse för människor. Som färdig läkare kan du välja att vidareutbilda dig inom många olika inriktningar. Vissa inriktningar passar bättre för dig som har eksem eller allergi med andra symptom, till exempel kan du arbeta inom företagshälsovård, forskning eller psykiatri.

Vilka är riskerna?    

  • Våtarbete - Läkare tvättar händerna ofta eftersom hygien är viktigt. Flitig kontakt med tvål och vatten gör att man kan få eksem. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Vissa läkare, till exempel kirurger och gynekologer, använder handskar en stor del av dagen. Täta handskar i plast eller gummi kan irritera huden och ibland framkalla allergier. 
  • Kemiska ämnen - Under utbildningen och som färdig läkare kan man komma i kontakt med giftiga, allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Ortopeder som arbetar med plastgips eller kirurger som kan exponeras för till exempel isocyanater och formaldehyd som kan orsaka astma.

Så här kan du förebygga problem  

Om du har eksem, eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du välja en inriktning i yrket som innebär så få påfrestningar för huden som möjligt. Vissa inriktningar kan innebära risker för eksem och allergi, medan andra är betydligt säkrare ur denna synpunkt. Prata med din läkare om dina besvär även kan innebära ett problem under utbildningen.

  • Våtarbete - Använd en mjukgörande handkräm flera gånger om dagen. Smörj in händerna ofta. Använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 
  • Kemiska ämnen - Använd handskar för att undvika hudkontakt med skadliga kemiska ämnen. Det är viktigt att välja rätt sorts handskar. Om det är möjligt kan du använda bomullsvantar inuti handskarna för att undvika eksem som kan orsakas av fukt som uppkommer i täta handskar. 

Vill du veta mer? 

Du som  har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som läkare bör du kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-10-11

Publicerad: 2020-05-15