Lastbilsförare

Lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler, och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. Det behövs ansvarskänsla och stor frihet som lastbilsförare. Det innebär också mycket kundkontakt. Eftersom det är fritt yrke så kräver det att du är duktig på att planera din dag och vet vilken rutt du ska ta för att hinna med allt du måste göra.

Vilka är riskerna

Som lastbilsförare har man frihet, självständighet och omväxling men man kör också långa sträckor vilket betyder att man sitter stilla under ganska lång tid. I yrket som lastbilsförare är det mycket lastning och lossning vilket är viktigt att detta görs på rätt sätt för att undvika skador och olyckor.

Arbetstider – lastbilsförare kan ha obekväma arbetstider som skiftarbete och nattarbete vilket kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen. Det kan också vara svårt att hålla regelbundna måltider, något som är viktigt för till exempel diabetiker.

Fysisk belastning - långa arbetspass och stillasittande under körningar i samma ställning kan leda till besvär i rygg, axlar och nacke. Arbetet kan också vara fysiskt krävande vid lastning och lossning. Det är viktigt att detta görs riktigt för att undvika olyckor och skador.

Förebygg och undvik

Lastbilsföraryrket handlar mycket om att lasta, säkra last och hämta samt lämna och yrket innebär också långa och kort körsträckor på vägar. Om du har diabetes eller misstänker att du har andra hälsobesvär som kan påverka eller förhindra dig att bli lastbilsförare behöver du diskutera med din läkare om vad som gäller för dig.

Arbetstider - Om du har nattarbete måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll vid nattarbete. Som lastbilsförare kan man arbeta långa arbetspass och då är det viktigt att ta pauser på vägen för att röra på sig och för att få i sig mat och dryck.

Fysisk belastning - undvik långa körningar och ta korta pauser genom att stanna på vägen för att röra på sig lite. Fysisk aktivitet efter arbetstid rekommenderas för att minska risken för skador och värk i kroppen.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som bergarbetare bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.